25 October 2009

Memasak bersama Teratak61

hmm...dh lame x post pape kt cni...
br2 ni dgn dibantu oleh nata, beberapa menu biasa org bujang telah pun berjaya dimasak...
so, aku pun share la kt cni utk tatapan korg2 yg masih bujang yg nk belajar memasak...

papehal...aku tunjuk la dulu menu utk beberapa ari ni...

20 Oct 2009
Nasi putih
Ikan masak kicap
Kentang goreng ikan bilis bercili
Teh O

21 Oct 2009
Nasi putih
Telur goyang 3 sweet sour
Kentang goreng ikan bilis bercili
Teh O

22 Oct 2009
Nasi putih
Ayam sambal
Kubis goreng crab stick
Telur dadar
Teh O

Ikan masak kicap
Bahan2:
Minyak masak
Ikan yg siap digoreng
Kicap manis pekat
Bawang putih 2 ulas dihiris halus
Bawang besar 2 biji dipotong bulat
Halia 3 hiris
Cili merah 2 biji dipotong serong
Kayu manis 1 btg
Bunga lawang 1 kelopak
Lada sulah 5,6 biji
Garam

Caranya:
Masukkan 3 sudu besar minyak ke dlm kuali & panaskn.
Tumis (bawang putih, bawang besar, halia, cili merah, kayu manis, bunga lawang, lada sulah) sehingga naik baunye...dlm 2,3 minit je la ngn api kecik.
Tuangkan kicap manis sehingga menutupi tumisan td.
Masukkan 100ml air.
Gaul bg sebati & tgu sehingga mendidih.
Campak garam sesedap rs.
Pas mendidih, masukkan ikan goreng td.
Biar 1minit & kemudian diangkat ke dlm bekas hidangan.

Telur goyang sweet sour
Bahan2:
Minyak masak
Telur yg siap digoreng goyang
Bawang merah 2 biji dipotong bulat
Bawang putih 2 ulas dihiris halus
Cili merah/hijau 2 biji dihiris selong
Halia 3 hiris
Sos cili
Garam

Caranya:
Masukkan 3 sudu minyak masak ke dlm kuali & panaskn.
Tumis bawang merah, bawang putih, cili & halia...dlm 1,2 minit dgn api kecik.
Masukkan sos cili sehingga menutupi tumisan.
Campurkn 100-200ml (ikut korg la nk pekat cmne).
Gaulkan bg sebati dan biarkn mendidih.
Masukkan garam sesedap rasa.
Setelah mendidih, tuang ke atas telur yg tersedia di dlm mangkuk hidangan.

Ayam masak sambal

Kentang goreng ikan bilis bercili

Kubis goreng crab stick

21 October 2009

Rapidshare Acc

Hidupku sebagai pendonlot tegar...

Hari nie dah masuk 4 hari acc rapid aku mati..
Kegersangan tuk mendonlot dah takleh hendle nie..
Nak donlot care laen.. Malas nak tunggu lame...

Hari tue ade gak mintak si prem (penjual acc rapid),
malang nyer.. Cam tak penah online pown mamat tue..

Soo.. Sesape yg ade terlalu kat cni ngan terbace post nie..
dan tau ade sesape yg jual acc rapid.. Btau r..
(Xmo yg mahal2.. hahhaaaa)

Salam~
~jm~

25 June 2009

24 March 2009

ambik berkat raja sehari...

jan kahwin... congrat.. bile lg geng teratak 61???

Awan yang gelap..

Pagi yang gelap _ Hujan

Lebih tua dari ku harap sabar menunggu
Kepulangan mu ku tunggu
Bukan maksud ku mendiam
Tiada niat menyimpan dendam
Hakikat nya rindu yg mendalam

Jalan inikan membantu
Hari esok siapa yg tahu
Kata ibu dengar sahaja
Cerita hanya kita berdua

Pagi yg gelap kini sudah terang
Aku adik mu
Dan engkau abang
Ku amat merindui kan mu
Pagi yg gelap kini sudah terang
Aku adik mu
Dan engkau abang
Ingin ku ulang kemasa dulu

Tak akan putus
Hubungan kita
Tarik nafas lega kerna aku tak apa apa

Jalan inikan membantu
Hari esok siapa yg tahu
Kata ibu dengar sahaja
Cerita hanya kita berdua

Pagi yg gelap kini sudah terang
Aku adik mu
Dan engkau abang
Ku amat merindui kan mu
Pagi yg gelap kini sudah terang
Aku adik mu
Dan engkau abang
Ingin ku ulang ke masa dulu

10 March 2009

Snippet - Tangki Sedutan PUAS !

Tengah bosan2 mlm2 kt KL...ajk la si Nain ngn Nata g jln2 kt Danau Kota uptown...
g lepak ngn Mamai kt sane...
br je kuar kt area Kuarters Kerajaan Jln Duta...aku ternampak la senbod yg menarik perhatian aku...
so aku paksa la si Nain ni berhentikn aku kt tepi jln...snapshot sket...
so sape2 yg inginkan kepuasan...g la kt area cni...
enjoy the pix !

::F.A.Z.R.U.L::

Selamat Pengantin Baru

Tahniah kpd pasangan Zairul dan Liza...ngeh3...ayat rasmi plak...

Zairul aka Abg Boops telah pon melangsungkan perkahwinan dgn pasangan beliau pd tanggal 8 Mac 2009. Dengan bertemakan hijau sbg warna rasmi...pasangan mempelai ini berarak pd jam 1.45 ptg...dgn cuaca yg cerah...acara berlangsung dgn lancarnye...

Again...tahniah brother boops...



23 February 2009

Bored February

Hampir 3 mgu umah kitorg ni xde TV...gara2 gatal tangan design engr Mat Z usik sane...usik sini...rosak suda.
computer yg kitorg pkai pon x stabil...asik crash jek Mozilla ni...pnat la nk surf..
so download citer je la...

Prison Break
Smallville
House
Chuck
Scrubs
Grey's Anatomy
My Name is Earl

Manga pon ader gak download sbb tatau nk buat per sementara tgu download nk siap...

Rose Hip Zero
Rose Hip Rose
Keikashi
Naruto
One Piece
Bleach
Yakitate
Detroit Metal City
Blue Dragon

Skang TV baru je available 2,3 ari...
bantai tgk DVD ngn men PS je la budak2 ni...
aku x bape layan sgt...
kije byk sgt smpai nk demam...sabtu ngn ahad pon kne kije...

ckp pasal byk kije ni...tgh2 ekonomi down...tmpat kije aku buat perubahan drastik utk mengatasi krisis ini...
tindakan yg dilakukan ialah...

2 ari shutdown plant utk bln 2 dan 3...
kasi potong gaji 10%...
OT letak dlm esbok kasi freeze...

haha...utk bulan 4 nnt xtau la pe lg rancangannye...tp aku rs better than they kick people la...
at least rmai org xde kije...aku still ader kije tetap...

inilah nukilan pertama di bulan February yg bosan ni...
hopefully March will be more happening...

p/s: aku de letak link utk korg yg rs nk kawen...tatau nk tempah kad kawen kt ne...buat je tempahan online kt link kt tepi blog ni...

::F.A.Z.R.U.L::

30 January 2009

kena tindih / Sleep paralysis (Org laen nyer nukilan)

Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaan dan kebenaran..
just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....
kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu. Korang lagi hantu sebenornye........tapi kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki..bacalah Alhamdulillah!!!!

~ J M ~

25 January 2009

new member in teratak 61


dyson DC23, that the name of the new member in teratak 61. reliable and really helpful in cleaning teratak 61. way to go.. huhuhuhu

21 January 2009

KiSah RM 10

Seorang lelaki.. badan gemuk.. muka ceria.. berpakaian koperat.. berjalan keluar dari sebuah pejabat besar...

Di luar pejabatnya.. ada seorang pengemis.. agaknya sebaya dengan lelaki tadi.. badan kurus kering.. muka comot.. pakaian compang camping dan penuh debu...

Si pengemis terlihat si lelaki kaya tadi dan berkata..
"Tuan kasihani lah saya.. sedekahkan wang 10 ringgit.."

Si lelaki berhenti.. dilihatnya pengemis dan bertanya

Lelaki : "kalau saya bagi RM 10.. adakah kamu akan minum arak?"

Pengemis : "Oh tidak tuan.. saya tidak suka minuman keras"

Lelaki : "Habis tu.. adakah kamu mahu buat berjudi?"

Pengemis : "Tentu tidak tuan, saya tidak suka berjudi"

Lelaki : "Mungkin kamu akan bertukar2 perempuan?"

Pengemis : "Tidak, tidak. Seumur hidup saya.. tidak pernah saya main perempuan"

Lelaki kaya itu berfikir sementar lalu berkata lagi

Lelaki : "Begini ajalah.. kamu ikut saya balik.. saya kenalkan dengan isteri saya..
setelah itu saya akan kasi RM 10 pada kamu.."

pengemis : "Buat apa tuan?"

Lelaki : "Saya mau isteri saya lihat bagaimana kalau seorang lelaki tidak suka minum arak..
tidak suka berjudi.. dan tidak suka main perempuan.. hasilnya adalah seperti kamu ini"

19 January 2009

BIKE-RENTAL

close up for the new shirt

new shirt today... freaking awesome.. yeeeee,haaaaaa...... brand outfit...

18 January 2009

Indie Band Rulez!!!!

Aktiviti di mlm hari Ahad...menonton Anugerah Juara Lagu (AJL) 23...
Kitorg puas ati dgn kemenangan Meet Uncle Husin (Lagu Untukmu)...menyambung kesinambungan Estranged (Itu Kamu) pada AJL 22...
Malaysia music rulez!!!!
credit given to all indie fans...rawk!!!!
Congratulation to bro-bro Meet Uncle Husin di atas kemenangan yg telah dijangka...
dgn menewaskan so-called rawk Faizal Tahir!!!haha...
begitulah Teratak 61...anti-Superman clone...
sorry to MatZ yg meminati Faizal Tahir...LOSER!!!!!
p/s: Teratak61 menonton AJL 23 bersama Rajoo (fafa-null2.blogspot.com) yg turut meminati indie music...

meet-uncle-hussain.JPG

Meet Uncle Hussain - Lagu Untukmu Lyrics

Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicela
Bagai ku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini takkan berubah kerna

Aku tetap aku dan alur hidup mu bukanlah aku
Guna hati akal dan fikiranku
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu
Adakah aku
Hanya boneka yang sering engkau mainkan

Yang dikawal oleh jari jarimu
Ku punya hati dan perasaan
Pernahkah engkau fikirkan
Cukup-cukuplah oh cukuplah
Guna hati akal dan fikiranmu
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu

Tak tahan tak tahan
Sabarku tak tertahan
Melayan sikapmu perawan

Berbeza berbeza
Kau dan aku berbeza
Kita memang tak serupa

Bebaskan
Ku ingin dilepaskan
Kita tidak sehaluan

Cukuplah sudahlah
Sampai disini sahaja
Hubungan kita berdua

Frank Lampard

This is the world best player (so claim by me)...

Muahahahahaha....

Chelsea rule.. Cmon The Blues...

~ jm ~

KiSah Si PuTih yG MaLaS!!!

Name kucing nie ialah si putih... Beliau merukan kucing milik ahli Teratak42...

Posisi kucing nie tidur digelar, catty (klu anjing kan doggy)...
Ia di cipta oleh si putih selepas beliau berkerje seharian sesuap ikan utk mengisi perot beliau dan anak2 beliau langsung selepas dapat makan... Tdo....

Sekian terime kaseh...

~ jm ~

15 Januari 2009

15 Jan 2009..

Ahmad aka Cupak membalanje warge teratak 61... Die dlu warge teratak61 jugak... Tapi telah berpindah ke tpt laen...


Terime kasih cupak!!!!!!!!
Makan sate tue.....

~ JM ~

Don't Touch Door (Painting no dry)


Peristiwe ini berlaku pada kire2 due bulan lepas semase ofis tpt keje tgh renovate. Inilah berlaku sekiranya Bahasa di ambil mudah...

Hahahaha...

Moral : Jangan ambil mudah dalam hidup....
Ambillah subjek b.i......

kerang rebus sebelum juara lagu ke-23


best giler kerang rebus. Ianya telah dimasak oleh jm and raju... thank you guys... jap lg tgk juara lagu.. tp esk dh keje.. malsa nyer...

17 January 2009

We had our revenge... HaHAhaha...

Publish Post
Nasri shot pass Hull goalkeeper for arsenal second.


YEAhh.. go you gunners.. what a nice performance last nite..
enjoy it very much... come on..
let chase Aston villa first and then the title....


arsenal die hard fan,
azlanaziz a.k.a matz

Liverpool goes for EPL!!!!


GO Liverpool...go!!!
this is the moment of truth...to prove your power, your strength, your ability and your quality...
credit given to fazdi84.blogspot.com, who is also a die-hard fan of The Reds...

The Reds...fazrul...

COME ON YOU GUNNERS....


Malam nie comform arsenal menang lawan Hull at KC stadium... jom kite tonton perlawanan malam nie di astro.. nk pg stadium, skrg still tak mampu...

arsenal die hard fan,
azlanaziz a.k.a matz

14 January 2009

Ahli keluarga baru Teratak61!!!

Alhamdulillah...ade jugak rezki utk aku beli keter ni...
Ini merupakan ahli keluarga terbaru Teratak61...
Selesa sedikit utk bergerak ke mana-mana di kala hujan turun...

Johor FC vs Selangor


Tarikh: 13 Januari 2009
Tempat: Stadium J-Corp, Pasir Gudang
Jumlah kehadiran: 20 ribu penyokong Lebah + 100 penyokong Selangor + 3org dari Teratak61
Keputusan: Johor FC (2) - Selangor (1)

Tepat jam 2000, geng Teratak61 bertolak dgn penuh semangat utk menyokong pasukan feveret kami, Johor FC...

Lebih kurang 30minit perjalanan, kami pon tiba dan mula meluru masuk ke arah grand stand (VIP beb!!!)...ngam2 kami mengambil tempat duduk...line-up kedua-dua pasukan pun mula beratur dan lagu kebangsaan pun dinyanyikan...Negaraku...(korang sambunglah sendiri nyanyi)...

Pengadil meniup wisel menandakan perlawanan bemula...aksi kedua-dua pasukan begitu rancak sekali...sehinggalah pd minit ke-8...penjaga gol pasukan Lebah begitu agresif menjatuhkan pihak lawan dlm aksi 1 by 1 utk menyelamatkan gawang...kad merah dilayangkan dan sepakan penalti dihadiahkan kpd pasukan Red Giant...kedudukan semasa 0-1.

Dengan hanya 10 org berjuang melawan pasukan yg rata-rata dipenuhi barisan kebangsaan...akhirnye Lebah berjaya menyamakn kedudukan dgn rembatan deras yg menewaskn penjaga gol Selangor...kedudukan semasa 1-1.

Separuh masa kedua dimulakan dan Lebah hanya bertahan...hanya sesekali mengharapkan kelibat Eddy Helmi Manan (Johor FC) utk membuat counter attack...terima kasih kepada kelincahan penjaga gol Johor FC dan kelibat pemain midfield no 17 yg begitu tenang mengawal bahagian masing2 di kala serangan ganas Safee Sali (ganas la sangat)...

Berdarau darah seketika apabila rembatan deras Amry Yahya mengenai palang gol...akhirnye Johor FC berjaya membuat counter attack dan mendapat sepakan percuma setelah pemainnya dikasari pemain lawan...hasil set-piece yg begitu canthek...Johor FC berjaya mendahului 2-1...

Baki perlawanan tinggal 10 minit...masa begini diharapkan cepatlah pengadil meniup wisel tanda tamat perlawanan...

Prit!!! akhirnye tamat perlawanan...sorakan yg menggegar langit kedengaran menandakan kegembiraan dan kepuasan menewaskan pasukan pemain kebangsaan (kami gelar begitu sbb hanya rata-rata pemain Selangor adalah pemain kebangsaan)...

Antara babak-babak menarik sepanjang perlawanan...

Pemain Red Giant diprovoke oleh penyokong Lebah sewaktu warm-up...yg menariknya lg...tak sampai 3minit beliau dimasukkan ke padang...dh kene kad kuning...pemain no 23 rasanye...

Kemenangan diraikan dengan tembakan bunga api...

Hanya sekelumit penyokong Selangor...itupun dari Kajang Bt 13...heheh...

Mat Z di grand stand...

Terima kaseh En polis yg menjaga ketenteraman awam...sempat lg bergambar budak2 ni...

p/s: kepada fazdi84.blogspot.com yg merupakan penyokong tegar Red Giant...tag la kami kalu x puas ati...heheh...

12 January 2009

kuda DAM


Ni lah kuda yg selalu berjasa pada aku...
membawa aku ke sana sana sini...
7 tahun sudah berjasa...
time kasih banyak2...

11 January 2009

Hikayat Hamba Kerja...

Aku keletihan kerana terlebih kerja... nak tau kenapa?

Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang.
1.7 juta darinya sudah bersara.

Jadi tinggal 21.3 juta orang.

1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.

Jadi tinggal 20 juta orang.

Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej, universiti dll).

Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.

Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana...tinggal dalam hutan.

Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja....

Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll).

Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasu klah hospital gila).

Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja....

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara.

Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja...

Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku...

Dari dua orang ini... engkau SEKARANG masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja
langsung...

Jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie... mana aku tak letih!!